Neem contact met ons op 0517-642124 of info@vandekamp-metaal.nl

3D-printing

3D-printing

Van de Kamp wil een duurzame toekomst. De unieke combinatie van 3D-printen en recycling zorgt ervoor dat het 3D-printproject van Hylke binnen de circulaire economie valt.

Ecozuil

Een plastic flesje is geen afval maar juist een waardevolle grondstof. De Ecozuil laat stap voor stap zien hoe het recycling proces in zijn werk gaat.

3D-printservice

Ontdek onze printservice. Onze 3D-printservice maakt professionele en duurzame 3D-prints voor u.

Workshops

Wij bieden workshops aan. Samen met de Ecozuil of een 3D-printer geven we uitleg over de Circulaire Economie, Recycling en Afvalscheiding.

Ecozuil

De oceanen liggen vol met plastic. Wegwerpproducten zoals plastic flesjes vormen een groot probleem. Bewustwording en scholing is in transitie naar een duurzamere wereld een must. Om deze bewustwording te creëren hebben wij de Ecozuil ontwikkeld. De Ecozuil laat omstanders op een interactieve manier zien dat een plastic flesje geen afval is, maar juist een waardevolle grondstof voor een volgend product. Stap voor stap is te zien hoe het recycling proces in zijn werk gaat. De laatste stap in het recycle proces, het maken van een nieuw product, wordt live gedemonstreerd door een 3D-printer.

De Ecozuilen staan bij:

 • Van de Kamp Engineering in Arum
 • Hago Nederland in Eindhoven
 • Hago Next op het ROC in Amsterdam
 • Hago Next op het kantoor van Deloitte in Amsterdam
 • Hago Next op het kantoor van Ziggo in Amsterdam
 • FMO Bank in Den Haag
 • Maritieme Academie in Harlingen

Voor meer informatie of een offerte neem contact met ons op.

 

“Een schonere wereld begint met bewustwording”

3D-printservice

Van de Kamp maakt professionele 3D-prints voor u. Neem voor meer informatie of een prijsopgave contact met ons op. Stuur uw STL-file toe of laat uw ontwerp maken door Hylke.

Duurzaam productontwerp en productie zonder CO2 uitstoot

Onze producten worden volgens de circulaire richtlijnen ontwikkeld. Het product wordt zo ontworpen dat het zo lang mogelijk meegaat, de gebruiker gemakkelijk onderhoud kan plegen, kwetsbare onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn zodat niet het gehele product opnieuw aangeschaft hoeft te worden. Onze prints zijn 100% duurzaam. De 3D-printproducten worden lokaal gemaakt, niet in het buitenland. We gebruiken gerecycled filament afkomstig van PET-flessen of biologisch afbreekbaar filament afkomstig van suikerriet. Daarnaast draaien onze 3D-printers op groene energie opgewekt door zonnepanelen, zodat er geen fossiele brandstoffen verbruikt worden.

Workshops

Een plasticflesje heeft een gemiddelde levensduur van één dag. Je koopt het flesje, drinkt de inhoud op en vervolgens gooi je hem weg. Hoe kan je van een wegwerpproduct een product maken met een levensduur van ten minste één jaar? Tijdens onze workshops komen dit soort vraagstukken aan bod. Wij komen langs met de Ecozuil of met een 3D-printer en geven uitleg over de Circulaire Economie, Recycling en Afvalscheiding. Tijdens de workshop wordt de basis van het product gemaakt d.m.v. de 3D-printer, daarna mag je zelf het product afknutselen. Boek ons hier.

Evenementen in 2018:
 • Family Festival in Rotterdam voor Hago
 • Tall Ships Races 2018 in Harlingen samen met Omrin
 • Pypskoft Festival in Oudebildtzijl
 • Schoon Water in Franeker samen met Friese Milieu Federatie
 • Schoonmaakweek in Ferwert samen met gemeente Ferweradeel
 • Kerstmarkt op de Recycle Boulevard in Leeuwarden samen met Friese Milieu Federatie
Producten:
 • Fidget Spinners
 • Bootjes
 • Skateboards
 • Kerstornamenten

Circulaire Economie

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waarde vernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidig lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

We beginnen met een ruwe grondstof en onderdelen van een product (Parts manufacturer). Daarvan worden producten gemaakt (Product manufacturer), die vervolgens via retail (Service provider) worden verkocht aan de gebruiker (User).

In het lineaire systeem zou zo’n product na gebruik weggegooid en vernietigd worden. In het circulaire systeem echt, worden producten idealiter niet alleen zo ontworpen dat ze zo lang mogelijk meegaan en door de consument goed onderhouden kunnen worden (Maintenance). Ook zijn er tijdens of na gebruik de volgende opties: